80-ndad tulevad tagasi!

Trüki

Bookmark and Share

Eighties coming back!

Ilmus Pärnu Postimehes
25.05.2010

Kati Murutar

Katrin Aedma, Toivo Niiberg “Mina ja mehed – Hingevalu, seks, tarkus, erootika, õppetunnid.” Välja andnud KaKonsultatsioonid. Raamat on üles ehitatud Katrini elamustest, kirjavahetusest, päevikutest, fotodest ja joonistustest, millele Toivo on pisteliselt professionaali kommentaarid vahele pistnud. Kirev ja kohati suisa üleküllastatud teksti ja piltide tulv on nii reastatud kui ülestikku trükitud – jätab (taotluslikult?) mulje, et kujundajat ja keeletoimetajat raamatul pole.

Kõik oleks nagu ise tehtud – nii oma elulugu kui selle analüüs, edastamine ja teistele õppevahendiks pakkumine. Mis on oma naiselikkuse, seksikuse ja ahhaa-elamuste naivismiga otsekui eelmise sajandi lõpust meie öökapile põrganud. Helendav tagumik kaanel.

 

80ndad tulevad tagasi?

See on eriti noobel eneseabiraamat. Natuke ameerikalik – kommenteeritud lugude jutustamine. Pisut hipilik – mina olen sündinud selleks, et maailm paremaks armastada ja seksida. Veidi naiivne – ja sellega nii autoreid kui lugejat lohutav ja puhastav.

Paljud eluloolised raamatud, päevikteosed ja blogid on samalaadse eesmärgiga, nagu “Mina ja mehed”. Nad kirjeldavad, analüüsivad, üldistavad – ja aitavad kirjutaja valudest üle. Kaasa elav lugeja tunneb ennast ära – ja tema samalaadsetele vermetele puhutakse üksiti samuti peale.

Katrin Aedma raju väljapurske eksklusiivsus seisneb selles, et lisaks eneseanalüüsile on seal ka professionaalse psühholoogi analüüs. Oma teeneid promovad nii psühholoog, koolitaja-Katrin kui tema hindust abikaasa. Nii peabki. Töö käib!

Ju need haigetsaamised, mis nüüd peale puhutud ja ravitud saavad, kah seal kusagil möödunud sajandi lõpus tekkisid. Toona oleks emand Aedma avameelsus ja detailsus sildistanud ta litsiks ja porno-mooriks – praegu on tegemist suurejoonelise žestiga. Kasutage mu kogemusi, vältige mu rehasid!

 

Kui oleksid 80ndad…

… siis oleks see detailne taies tingimata sensatsiooniline. Nüüd on retro-nunnu. Kõike-kõike-kõike on selles raamatus nii kangesti palju. Reas ja ülestikku. Eriti seksikad kohad piltide peale trükitud – nii et jällegi tulevad trükikunstiliselt 80ndad meelde.

Päevikud, kirjavahetus, dialoogid, pihtimused, erootilised miniatuurid, fotod, joonistused – teraapiliseks sekseriks segatud ja kuhjatud. Natuke raske on lugeda. Nii silmadel kui silmadetagusel. Nii kuhjunud see kõik. Nii sisu kui vormi mõttes. Mis on samas õpetlik mõtlemisaines – näe, kuidas võib küpses eas kompleksitada ja probleemelda, nõnda et sellest terve elukutse saab.

See elukutse on hõljuv ja enesekeskne, ennast häbenev ja imetlev ühtaegu – ning ilmselt sobib paljudele toe, abi ja eeskuju vajajatele oma lihtsuse ja boheemlikkusega. Asjad on kergemad kui tunduvad – sellepärast nad nii rasked ongi. Paradoks.

 

Ei ole 80ndad

Ja seetõttu võidakse Aedmale-Niibergile taidlus-taset ette heita. Õnneks ei saa keegi lapsikust ja amatöörlikkust ära keelata. Selles on võlu ja värskust. Las nemad olla. Rõõmuks ja ehmatuseks nii sama- kui teistsugustele.

Las teostavad, tõestavad, täiendavad ja müüvad ennast. Me kõik teeme seda. Selles – ilmselt seeria esimeses? – raamatus tehtu võimaldab lugejal end petlikult tunda parema, targema ja kogenumana. Mis ei ole kindlasti tõsi. Aga illusioonid toidavad.

Tehke järele või hoiduge – helendav tagumik esimese pihtimus-paabeli kaanel nii julgustab kui hoiatab. Rahvus- ja meeshaaval ennast õppevahendina kasutades lubab Katrin Toivo abiga meile enam kui kümmet köidet säärast verbaal-sekserit, mille lugemise järel peaks ideaalis olema tervemas kehas tervem vaim.

 

Smile Artiklid

***

Kui artikkel meeldis ja tahad lisa lugeda, siis igasuguseid huvitavaid nõuandeid leiab järgnevatest raamatutest.

Mina_mehed_1_kaanefoto1 Mina-ja-Mehed-2 Mina-ja-mehed-3

Avalik_esinemine. Osalejate kaasamine Avalik_esinemine_Esinemishirm Avalik_esinemine_Lugude jõud ja kasutamine

Huvitavad ja arendavad raamatud!

Viimati uuendatud 14. veebruar 2014