Guru sünnipäev

Trüki

Bookmark and Share

Gurdwara5 Kes Goas ei ole käinud Gurudwaras e Betimis asuvas Sikhi templis, siis soovitan piiluma minna just pühapäeviti.

Kui bussiga sõita Panjimi poole ja siis enne kalahaisust kalaturgu, praami peatuses maha tulla, siis kohe paremal oleva bensiinijaama kohal üleval vasemal on valge, kollaste kaunistustega tempel.

Kell 11.30 võiks kohale minna, jalast ära võtta, jalad ära pesta, peakatte pähe panna ja treppidest üles hiilida, et vaadata kirtani ehk siis sikhide pujat (pudzat) ehk kristlaste mõistes jumalateenistust...

Kui püha raamatu Guru Granth Sahib ette laulmine lõpetatakse, siis kaetakse raamat ilusasti uhke kattega. Kui on kedagi vaja tänada või mõni sõnum edasi anda, siis seda tehakse kirtani lõpus. Eelmisel pühapäeval tänati ühte meest oranzi rätikuga.

 

Nimelt oli tema poolt tulnud raha, mille eest rahvast sellel päeval toideti, tema perekond oli aga söögiruumis koos teiste vabatahtlikeg toitu jagamas. Ka toit tehakse seal vabatahtlike poolt. Üldjuhul on toit värske, maitsev ja armastusega tehtud. Kell 12.15 algab siis esimesel korrusel söömine. Söögi ruumis istuvad kõik, kes saavad vaipadel, kuid vanemate ja haigete jaoks on olemas ka lauad ja toolid. Toit on maitsev ja ei ole väga vürtsine. Sööma ei tohi hakata enne, kui on tehtud sissejuhatus tänades jumalat - lauldakse mõned korrad paljudele mantratest tundud sõna vaheguru, vaheguru ja siis asutakse sööma. Seda tehakse üldjuhul ainult söömaaja alguses ja need, kes hilem liituvad, rituaali toimumist ootama ei pea.

Gurdwara- india toit Süüa tuuakse kogu aeg juurde ja kõik söövad nii palju kui soovivad.

Vesi on spetsiaalselt töödeldud ja seda võib julgelt juua.

Gurdwara2 Vahel näen töömehi seal söömas... see tundub olevat nende nädala ainus söögikord - nad söövad palju ja kaua...

Gurdwara3 Hea on teada, et on ilus eitavalt tänada kui juurde pakutakse ja te juurde ei soovi ning chapati ehk india lameleib võetakse austusest vastu kahe käega.

Enamasti peseb igaüks ise ka oma nõud.

Gurdwara4

31.12 pean koos sikhide ja teiste külalistega enda ja Sikhi 10nda ja viimase elava inimesena eksisteerinud guru Gobind Singh sünnipäeva. Huvitav, et mulle üteldi, et see on guru Gobind Singh-i sünnipäev, kuid mina sellist infot veebist küll ei leia. Ühelgi gurul ei ole meie kalendri järgi 31.12 sünnipäev, kuid äkki siis mingi teise kalendri järgi... pean asja uurima...

Siin gurud ja nende sünnipäevad wikipedias:sikhi gurud

 

Uurisin... Vicky papa tõi mulle kohe sikhismi kalendri ja näitas puhtas punjabi keeles, et näed, 31 on meie 10nda guru sünnipäev ja seda me ka üle maailma 31. detsembril peame. Selge värk. Mulle sobib.

Ja kui kohapeal olime, siis oli lauljate selja taga ekraanil, et sünnipäev ikka 22.12... Kutsusin väljas ühe vabatahtliku pühendunu meie juurde ja palusin abi... et ni millal see sünnipäev siis on... ta tõestas minu seisukohta, et nii palju, kui on indias inimesi, on siin erinevat tõde... vastus oli 5. jaanuar... Rohkem ma ei üritanud. Tegin oma järelduse, et 22 on sünnipäev, kuid 31 peetakse.

Kusjuures ka templi teadetetahvlil oli kirjas, et 31.12 on guru sünnipäev...

 

Guru Gobind Singh oli guru, kes on sikiks saamise rituaali Amrit tseremoonia (Khande di Pahul) looja ja kes ütles, et peale teda on iga sikhi õpetajaks raamat - 11s guru Guru Granth Sahib.

31.12 pidi eriti rikkalik lõuna olema. Sööma võivad sikhi templisse tulla alati kõik ja kõrvuti istuvad nii mustad kui valged, nii vaesed kui rikkad - siin ei tehta vahet, kes on kes, kes kellesse või millesse usub.

Alati on ilus panna raha südame järgi annetuskasti, mis on treppide juures seinal.

Kui tahad sünnipäevale tulla, siis tule Gurudwarasse e sikhi templisse kell 12.00 selle aasta viimasel päeval. Oleme Vicky, ema, isa ja tädiga seal.

Viimati uuendatud 04. jaanuar 2012