Norrakate piduroog - rømmegrøt

Trüki

Bookmark and Share

RommekrotTäna tegin esimest korda rømmegrøti ehk hapukoore pudru. Sõbranna ütles, et jube rammus ja hirmus ja kaua tuleb teha... pole mõtet. Osta poest.

Tegelikkuses selgus aga, et hästi lihtne teha, kuid jah... VÄGA rammus.

Rømmegrøt on pidupäeva toit. Leppisime kokku, et meil ju ongi pidupäev. Iga päev on pidupäev kui teed silmad lahti ja hingad... ja kui veel liigutada ka saad, on eriliselt suur pidu, kui näed ja saad rääkida, no siis on ju lausa selline pidu, et linnud ka ei lenda...

 

Ennevanasti oli see hapukoore puder jah... lausa kohustuslik pidupäeva toit - hästi magus ja hästi toitev. Nii väidavad mulle vanemad norrakad, kellega sel teemal räägime. Ka lapse sünni puhul viidi see teise perre kingiks kaasa.

 

Kui valmis sain, siis oli esimene, kes mekkis, sõbranna norrakast mees. Maitses ja kiitis heaks. Pidi olema õigesti tehtud. Mõtlesin küll, et sellest, mis alles jäi, teen valelehttaigna napoleoni või muu keedukreemiga tehtava koogi, kuid tundub, et pudru vaikselt aina kahaneb. Köögis käivad vist kohalikud majahaldjad putru nillimas...

Sõbranna tunnistas ka, et päris maitsev :)

Ja 2015 aastal õppis ka ise selle magustoidu tegemise ära :) Ja tuli välja küll. Mees lausa säras õnnest! Eesti naine ja teeb nii hästi norra toitu!

Kuna armastus pidi kõhu kaudu käima, siis on Eesti selts Norras tublide eestlaste abil koostanud norra rahvustoitude nimekirja ja tõlkinud mitmeid retsepte. Need leiad siit: Norra rahvustoidud. Head vaaritamist!

 

Põhimõtteliselt on tegemist jahusoustiga, no, et mitte isu päris ära võtta, siis öelgem ilusamini... keedukreemilaadse asjaga. 

Hästi lihtsalt selgitades oleks see hapukoore pudru tegemise protsess selline:

1) Keedad pidevalt segades potis hapukoort umbes 2 minutit,

2) lisad vaheldumisi jahu ja piima, ikka aina segades.

3) Segad, kuni mass on ühtlane ja hakkab natuke mullitama.

4) Lõpus segad sisse ka maitseks soola. Kui soovi on, siis ka natuke suhkrut.

 

Põhikoostis:

5 dl hapukoort

5 dl piima

2 dl jahu

soola.

Soovi korral võib lisada suhkrut, rosinaid, kuivatatud aprikoosi tükke.

Seveeritakse kuuma sulavõi, kaneeli ja suhkruga.

Kõrvale võib süüa flatleiba, pruuni juustu, maasikaid, moosi vms. Juua võib kõrvale mahla... mulle isiklikult meediks see pigem kohviga :)

Head kosumist!

Paks-on-oku

Viimati uuendatud 23. september 2015