Norrakate lompe retsept

Trüki

Bookmark and Share

Lomperid kuuluvad norrakate igapäevase toidulaua juurde. Musta leiba nad üldjuhul ei söö. Süüakse kõikvõimalikke saialisi ja sepikulisi ja kindlasti lompereid ja lefsesid - õhukesi kartuli ja nisujahu taignast

Eestis lompereid siiani ei ole kuskil müügil näinud, alati tassin lastele Norrast kaasa, sest poistele need maitsevad.
Lompereid kasutatakse nö toorelt ehk siis lihtsalt küpsetatuna ja üle küpsetatuna. Lompe sisse keeratakse näiteks praetud pikk viiner ketsupi või sinepiga. Mina panen lompe või lefse peale enne hiinakapsa lehe, siis viineri (ja sinepit) või juustuviilud ja keeran lompe/ lefse rulli.  lomper.jpg

 

Ahjus küpsetamiseks panen täidiseks näiteks sibula ja seentega praetud hakkliha ja riivjuustu segu, peale raputan riivjuustu ja näiteks seedermänni seemneid, serveerin värske salatiga. 

Norrakate enda tavapärane söömisviis on keedetud pika viineriga, siis kuulsa rakfiskiga (kalaga) ja magusana või ja suhkruga. 

Rakfiski (asenda soolatud lõhe või forelliga) väikesed tükiksesed pannakse pika jutina lompe/ lefse ühe ääre peale, siis lisatakse imepeeneks hakitud sibulatriip, siis hapukoor ja rulli. Vau, kui maitsev! 

 

Magusa puhul lihtsalt määritakse või lompele/ lefsele, raputatakse peale suhkur ja rulli. Vot see, mulle ei meeldi. Liiga rammus ;) Kuid kellele maitseb, andku aga minna. 

Head isu! 

 

Kartulilompe
10 tk

Toiduained:
10 keedetud kartulit (enne keetmist koori)
1 tl soola
5 spl nisujahu

Purusta kartulid ja lisa sool.
Pane kartulid ja jahu kokku, sega, kuni tekib ühtlane taigen.
Jaota taigen kümneks võrdseks osaks.
Taignarulli abil rulli ca 2-3 mm paksused ümarad pannkoogitaolised leivakesed.
Prae ilma õlita pannil mõlemalt poolt.

Head isu!


Norra keeles sama retsept:

POTETLOMPE
10 stk

Du trenger:
10 kokte poteter. Du kan skrelle dem først.
1 ts salt
5 ss hvetemel

Slik går du frem:
- Mal potetene og tilsett salt.
- Elt potetmassen og melet sammen til deigen blir smidig.
- Del deigen i 10 like store deler.
- Trykk ut eller bruk kjevle til de blir runde.
- Tykkelsen bør være ca. 2-3 mm.
- Stekes på begge sider i varm panne uten fett/olje.

 

Smile Artiklid

***

Kui artikkel meeldis ja tahad lisa lugeda, siis igasuguseid huvitavaid nõuandeid leiab järgnevatest raamatutest.

Mina_mehed_1_kaanefoto1 Mina-ja-Mehed-2 Mina-ja-mehed-3

Avalik_esinemine. Osalejate kaasamine Avalik_esinemine_Esinemishirm Avalik_esinemine_Lugude jõud ja kasutamine

Huvitavad ja arendavad raamatud!

Viimati uuendatud 14. veebruar 2014