Mõtlesin, et teen siis ka jahuta leiba... Inimesele on ju oluline, et ta saaks jätkata oma harjumust, kuid harjumuse sisu saab muuta...
Seega, kui on raske leivast loobuda, siis tuleb leiva koostist muuta :) Võtame aluseks glükeemilise indeksi ja glükeemilise koormuse. Tea, et mida enam on toiduainete valikus madala glükeemilise indeksiga toiduaineid ja kiudaineid, seda madalam on toiduaine glükeemiline koormus ja seda vähem kasvatab see toit meie rasvakogust :)
Vaata lihtsaid tabeleid, retsepte, toiduainete glükeemilist indeksit jm olulist praktilisest raamatust: Saleduse saladused hõivatud inimesele
Siit siis Kati seemneleiva retsept
Kogused suvalised. Kokku peaks tulema sellest kõigest üks paksem taigen. Kui on liiga vedel, pane kuivaineid juurde, kui liiga kuiv, siis lisas kookuspiima või jogurit. Pane hästi segatud taigen õliga määritud leivavormi, millesse eelnevalt puista natuke hirssi.
Tee leivad niiske käega pealt siledaks ja raputa peale kaunistuseks hirsiteri või toortatratangu.
Küpseta ahjus 180 kraadi juures ca 40 minutit. (vahel alustan 250-ga - 10 min, siis 200 - 10 min, siis 180 - kuni lõpuni - ca 1 tund kokku).
Keera vormid tagurpidi, lase seista ca 30 minutit. Siis aita vajadusel ümara otsaga noaga leiva ääred vormi küljest lahti ja koputa leivad välja.
Pane leivad puhta laua peale, kata köögipaberi ja käterätiga.
Lõika, kui leib on jahtunud ja tahenenud. Ära liialda :)
Eriti maitsev on selline leivaviil soolatud võiga. 1 viil on täiesti piisav toidukord :)
Koostisained
jogurt, muna, küps banaan, küpsetuspulber, kookospiim, linaseemned ja linaseemne jahu, kõrvitsaseemned, seesamiseemned, kaerakliid (rukkikliidel on madalam glükeemiline indeks - eelista neid), natuke jämedat rukkijahu (võid välja jätta - ja saadki jahuta leiva, asenda näiteks mandlijahuga), kookosrasva ja kookosejahu - alla, peale hirsiterad…
Maitseks soola, kardemoni, musta pipart, koriandrit, nelki jms.
Super on tõesti retseptist välja jätta rukkijahu ja lisada mandlitest ja röstitud maapähklitest isetehtud jahu.
Gluteenivaba veganleib soodaga
Kui teen sellist leiba, siis muna asendan banaani ja jogurti kookospiimaga :) Taignas on ainult seemnetest ja pähklitest tehtud jahud, natuke toortatra tumedat jahu. Kergitajaks sooda koos hapu rabarberimahlaga.
Sisse võib panna leivale nii kuivatatud kui värskeid söödavaid metsataimi... näiteks nõgest, naati... või kuivatatud majoraani, tilli, peterselli, nõgest jne, jne... kõik oleneb eelistustest ja võimalustest...
Head isu!
Kati tervisekommid
Umbrohupesto
Raamat: "Saleduse Saladused hõivatud inimesele."
Organismi puhastamine
"Minimao" dieet
Veel huvitavat lugemist ja tarku teadmisi teadmisi
Ühe tegija toredad jahuta seemneleivad
Hea lugemine - kuidas küpsetada gluteeni vabalt
Värsked hapukurgid ehk ka selle kõige peale?
|